Chef-kok Jan Pieter Both - Te Werve
  • Eigen Keuken

    Diner

    BBQ

    Lunch

  • Eigen Keuken

    Diner

    BBQ

    Lunch

  • Eigen keuken

    Diner

    BBQ

    Lunch

  • Eigen Keuken

    Diner

    BBQ

    Lunch

Even voorstellen: Jan Pieter Both, chef-kok bij Landgoed Te Werve en Te Werve Lodge

Sinds maart 2024 is Jan Pieter Both het culinaire brein achter de keukens van Landgoed Te Werve en Te Werve Lodge. Met ruim dertig jaar ervaring in het vak, een indrukwekkende carrière en een flinke dosis passie voor wereldsmaken, is hij een aanwinst voor het team. Tijd om kennis te maken.

Jan Pieter, hoe ben je ooit chef geworden?
Eigenlijk kom ik uit een slagersfamilie, maar ik wist al op jonge leeftijd dat ik kok wilde worden. Na de lagere school ben ik het reguliere opleidingstraject gaan volgen tot zelfstandig werkend kok. Daarna heb ik in allerlei mooie zaken op niveau gewerkt. Dat heeft me de ruimte gegeven om me te blijven ontwikkelen.

Je hebt ook een zaak van scratch opgebouwd. Hoe was dat?
In 2018 werd ik gevraagd om een nieuwe zaak in Delft op te zetten. Dat was een intensieve, maar fantastische tijd. We werkten keihard als team, kregen al snel mooie recensies en zelfs complimenten van culinaire recensenten. Een van mijn hoogtepunten was toen een Amsterdamse journalist mijn oosters getinte bisque lekkerder vond dan die van een bekende sterrenchef. Voor een geboren Rotterdammer is dat natuurlijk een kers op de taart.

Je bent fan van de wereldkeuken, toch?

Zeker. De smaken uit de oosterse keuken spreken me enorm aan. Ook Midden-Oosterse en Zuid-Amerikaanse invloeden gebruik ik graag. Maar ik pas fusion met mate toe: het moet een gerecht ondersteunen, niet overheersen. Anders wordt het ‘fusion confusion’ en dan sla je de plank mis.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Overal vandaan, eigenlijk. Ik herinner me bijvoorbeeld een laksa die ik ooit in Maleisië at – een smaakvolle maaltijdsoep met een flinke dosis kruiden. Die smaakcombinatie ben ik nooit vergeten. Sterker nog: ik gebruik die herinnering nog steeds als inspiratie om mijn bisque net dat extra zetje te geven.

Hoe ziet je werk eruit bij Te Werve?

Geen dag is hier hetzelfde. De ene dag staan we een vijf-gangen amuse diner te koken, de volgende dag verzorgen we een BBQ voor 150 gasten bij Te Werve Lodge. Die afwisseling maakt het werk echt leuk en heel anders dan de restaurantwereld waar ik vandaan kom.

Wat maakt het werken op Landgoed Te Werve voor jou bijzonder?
Dat we hier echt álles zelf maken. Zelfs voor grote groepen wordt niets uitbesteed aan externe cateraars. Van voorgerecht tot dessert komt alles uit onze eigen keuken en we werken met duurzame producten (veel kruiden bijvoorbeeld daslook groeit op ons landgoed). We hebben een gezellig team van vaste krachten en een flexibele schil van parttimers. En het is fijn dat ik hier de ruimte krijg om m’n eigen ideeën uit te voeren.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Duiken! Al ruim twintig jaar ben ik fanatiek duiker. Onder water ben ik echt in mijn element – zodra ik mijn hoofd onder water steek, is het alsof de wereld boven water even op pauze staat. Mijn vrouw en ik genieten ook graag van een goed diner buiten de deur. Even zelf in de watten gelegd worden, dat is ook weleens lekker.

Wat is jouw toekomstvisie bij Te Werve?
Bij mijn sollicitatie zei Mirco Cuppens: “Mensen werken of heel kort of heel lang voor me.” Ik zie die laatste optie inmiddels wel zitten. Ik voel me hier op mijn plek en zie volop kansen om samen nog veel moois neer te zetten.

Monumentale erfgoedlocatie met karakter en een eigentijdse inrichting

Bevlogen medewerkers met passie voor het vak

Verrassend goede culinaire invulling uit eigen keuken