12 vaardigheden die helpen je veerkracht te vergroten - Te Werve
  • LANDGOED

    TE WERVE

    RIJSWIJK

  • TE WERVE

    BUITEN

    RIJSWIJK

  • Vergaderen

    Focus

    Brainstorm

    Overleg

    Lunch & Diner

12 Vaardigheden die helpen je veerkracht te vergroten

1. Leer jezelf kennen
Neem de tijd om na te denken over je waarden, je voorkeuren en je talenten. Doe je dat, dan ontwikkel je een sterk gevoel van doelgerichtheid. Hiermee vergroot je de kans dat je tijdens moeilijke situaties reageert op een manier die in overeenstemming is met dat doel. Doordat je echt verankerd raakt met je doel en duidelijk voor ogen hebt wat je wilt doen in je leven, helpt dit je beter om te gaan met uitdagingen en tegenslagen.

2. Begrijp je emoties
Emoties zijn een enorme bron van energie. De sleutel tot het begrijpen van deze emoties is uit te zoeken hoe je er een gezondere relatie mee krijgt. Hoe je ze kunt begrijpen, benoemen, accepteren en er vervolgens mee kunt werken. Onderzoek voor jezelf hoe emoties jouw denken beïnvloeden (en omgekeerd) en hoe je ermee kunt werken in plaats van dat ze tegen je werken.

3. Sta is je kracht
De ruimte waar je de grootste impact mee kan behalen op je veerkracht is tussen iets dat gebeurt en hoe je die situatie interpreteert en begrijpt. Die interpretatie neemt de vorm aan van een verhaal dat we onszelf vertellen. Een voorbeeld: een leerling rolt met haar ogen naar je. Dat is wat er gebeurt, dat is een feit. Hoe je die gebeurtenis interpreteert is precies het punt waarop je veerkracht kunt verminderen of vergroten. Je kunt namelijk het rollen met haar ogen interpreteren als ‘deze leerling respecteert me niet’. Of je kunt die gebeurtenis interpreteren als, ‘dit is heel typisch gedrag van 12-jarigen en ik ga door naar het volgende deel van de les’. Als je op dat moment jouw vermogen kunt aanscherpen om die ruimte te vergroten tussen wat er gebeurt, hoe je reageert en hoe je het interpreteert, sta je meer open om je veerkracht te vergroten.

4. Bouw een krachtig netwerk om je heen
Door het aangaan van relaties met collega’s, leerlingen, ouders en bestuurders versterk je jouw veerkracht. Lesgeven kan een eenzame ervaring zijn, dus alles wat je kunt doen om die band te verstevigen helpt je enorm als het moeilijk wordt. Door al vroeg in het schooljaar dit soort relaties aan te gaan, kan jouw netwerk het hele jaar door een bron van kracht zijn.

5. Leef in het hier en nu
Wanneer je leert om zonder oordeel in het ‘hier en nu’ te te zijn, helpt dit je bij het ervaren van acceptatie. Het helpt je om helder van geest te zijn, zodat je keuzes kunt maken over hoe je op bepaalde situaties reageert. Het ontwikkelen van een vaardigheid zoals mindfulness helpt je bij het omzeilen van een ‘getriggerde’ reactie op dagelijkse uitdagingen. Je richt je zonder oordeel op wat er nu gebeurt en leert hierdoor kalm en bedachtzaam te reageren. Dagelijkse meditatie of zelfs korte momenten van concentratie op je ademhaling helpen je die ‘pauzeknop’ in te drukken en jezelf naar die plaats van kalmte te brengen.

6. Zorg goed voor jezelf
Het is erg moeilijk om een netwerk om je heen te bouwen, in het ‘hier en nu’ te leven, of om je emoties te begrijpen, als je ziek of uitgeput bent. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te onderzoeken waarom leraren zo vaak tekortschieten op dit gebied. We weten allemaal dat goed voor jezelf zorgen goed voor je is, zoals gezonde voeding en voldoende beweging, maar waarom is het zo moeilijk? Het blootleggen van die redenen helpt je bij het ontwikkelen van gewoonten die voor jou werken.

7. Focus op de lichtpuntjes
Probeer aandacht te geven aan wat werkt, in plaats van wat niet werkt. Onze hersenen hebben een negativiteitsbias. Dus alles wat een uitdaging vormt of wat een potentiële bedreiging vormt, verschijnt heel levendig en duidelijk voor ons vanwege de manier waarop onze hersenen met elkaar verbonden zijn. Probeer je dus meer te focussen op dingen die goed gaan in plaats van minder goed. In de klas kunnen we bijvoorbeeld onszelf aanzetten om regelmatig leerlingen op te merken die opletten en hun werk doen, in plaats van al onze aandacht te geven aan de paar leerlingen die dat niet doen. Door deze gewoonte te ontwikkelen, vergroot je het gevoel van ‘empowerment’, wat uiteindelijk leidt tot meer veerkracht.

8. Wees compassievol
Wanneer we compassie tonen voor anderen en onszelf, zijn we beter in staat om moeilijke situaties aan te pakken. Het ontwikkelen van compassie helpt je bij het inleven in anderen, om het grote plaatje te zien, en om jezelf uit het drama van het moment te halen. Dus als leerlingen zich misdragen, een collega kortaf is, of een ouder een van onze beslissingen aanvecht, helpt deze vaardigheid je om dat gedrag niet persoonlijk op te vatten. Dit leidt tot slimmere, minder reactieve besluitvorming.

9. Blijf leren
Veerkrachtige mensen zijn nieuwsgierig en gaan graag een uitdaging aan. Ook als ze hiervoor uit hun comfort zone moeten stappen. Door jezelf tot het uiterste te drijven en jezelf de vraag te stellen wat je wilt leren, helpt dit je bij het opbouwen van meer veerkracht. Denk na over wat voor een leerling jezelf was zodat je die fasen van het leerproces beter begrijpt.

10. Speel en creëer
Een middel om veerkracht op te bouwen is de vaardigheid om te spelen. Creatief bezig zijn en hiervan te genieten, helpt je om dingen anders te zien, nieuwe benaderingen te vinden om uitdagingen aan te pakken, en om met stress om te gaan. Dus ga naar het museum, pak een verfkwast, doe een teambuildingsactiviteit of speel een potje padel met vrienden. Alleen maar om nieuwe ervaringen op te doen.

11. Beweeg mee met veranderingen
Het einde van het schooljaar brengt onvermijdelijk allerlei veranderingen met zich mee. Als je hier niet op voorbereid bent, kunnen een aantal hiervan je volledig uit het lood slaan. Bekijk hoe je jouw energie kunt inzetten om deze veranderingen in goede banen te leiden. En hoe je jouw energie kunt richten op datgene waar je het grootste verschil kunt maken. Deze oefening houdt in dat je leert te vertragen, angst onder ogen te zien en ermee leert omgaan. Maar ook om bedachtzaam situaties te evalueren om te bepalen welke reacties het meeste effect hebben.

12. Vier en waardeer
Wanneer het schooljaar ten einde loopt zijn er veel manieren om je eigen prestaties en die van jouw leerlingen en collega’s te vieren. Probeer dagelijkse gewoonten van dankbaarheid te ontwikkelen en die gewoonten het hele jaar voort te zetten. Zelfs op de moeilijkste momenten kun je veerkracht opbouwen door waardering op te brengen voor een ander.

Meer weten?
Veel scholen uit de omgeving maken met hun team gebruik van Landgoed Te Werve en Te Werve Buiten voor een vergadering of training midden in het groen. Dit doen ze vaak in combinatie met een outdoor activiteit en een afsluitende barbecue. Wil jij dit ook? Samen werken aan een positief en tevreden team met meer veerkracht en balans? Stuur dan een mail naar info@eventcompany.nl en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Rustig gelegen op een besloten landgoed van 26 hectare vlakbij Den Haag

Gratis parkeren op eigen terrein en dichtbij snelwegen

De lunch is een feesttje!