Geschiedenis - Te Werve
 • DUURZAAMHEID EN MVO

   

  EVENT COMPANY

  GEEFT CULTUREEL ERFGOED

  NIEUW LEVEN

 • DUURZAAMHEID EN MVO

   

  EVENT COMPANY

  GEEFT CULTUREEL ERFGOED

  NIEUW LEVEN

 • DUURZAAMHEID EN MVO

   

  EVENT COMPANY

  GEEFT CULTUREEL ERFGOED

  NIEUW LEVEN

 • Historie

  1260- Heden

  Restauraties

   

  EVENT COMPANY GEEFT CULTUREEL ERFGOED NIEUW LEVEN

 • Historie

  1260- Heden

  Restauraties

   

  EVENT COMPANY GEEFT CULTUREEL ERFGOED NIEUW LEVEN

 • Historie

  1260- Heden

  Restauraties

   

  EVENT COMPANY GEEFT CULTUREEL ERFGOED NIEUW LEVEN

Geschiedenis Landgoed Te Werve

Landgoed Te Werve ligt in een beschermd natuurpark van 26 hectare in Rijswijk. Via de oprijlaan van het landgoed bereikt u het monumentale landhuis en vanaf het terras heeft u uitzicht op de monumentale duiventoren uit 1539 en de grote vijver. Het landhuis zelf ademt de sfeer uit van een koloniaal Engels landhuis met eigentijdse kroonluchters en marmeren vloeren.

Eerdere bewoners

Uit oude leenbrieven is veel bekend geworden en daaruit weten we dat de voor ons oudst bekende bewoner van Huys te Werve Floris van de Werve was die omstreeks 1260 leefde. Over bewoner Jan Ruygrock is meer bekend, hij bouwde het kasteel Huys te Werve, dat op dat ogenblik in vervallen staat verkeerde, in 1448 opnieuw op en noemde zich daarna Jan Ruygrock van der Werve.

De Ruygrocks zouden meer dan 300 jaar op Huys te Werve wonen, latere bewoners zouden ook niet onbelangrijke mensen zijn zoals bijvoorbeeld Jonkheer Marinus Gevers, Heer van Kethel en Spaland. Familie Labouchere is de laatste bewoner geweest van dit prachtige landhuis.

Verschillende fases en functies

In 1826 vond een ingrijpende verbouwing plaats, hoewel de poortvleugel al eerder verdwenen was. Toen werd de toren gehalveerd, de slotgracht voor het grootste gedeelte gedempt en tegen het huis aan werd een grote gietijzeren serre gebouwd.
Zo was de situatie toen Abel Labouchere, directeur van de aardewerkfabriek “De Porceleyne Fles” in 1892 het landgoed kocht. Labouchere liet omstreeks 1910 het meer graven.

Event Company

In 1922 werd het Landgoed Te Werve gekocht door de Bataafse Petroleum Maatschappij (nu Shell International BV). Het kreeg een bestemming als sport- en recreatiepark voor het personeel van deze maatschappij, het oude huis werd clubhuis.
Vanaf april 1999 verzorgt de Event Company zakelijke en particuliere evenementen in het Landhuis. In 2011 heeft Event Company het landgoed gekocht en gerenoveerd. De locatie is eigentijds ingericht met behoud van originele details. Het is nu een bruisende locatie voor huwelijken, feesten en bijeenkomsten.

Restauraties

In 2012 is het landhuis volledig gerestaureerd. Dankzij de financiele hulp van De Provincie Zuid Holland en het Prins Bernard Cultuurfonds zijn wij in de jaren erna in staat geweest om de andere monumentale onderdelen van het landgoed te restaureren of te herbestemmen. Zo is de oude poortbrug uit 1648 gerestaureerd. Het karakteristieke poortwachtershuisje is inmiddels weer in volle glorie hersteld, net als de Oranjerie uit 1750. Dit is één van de nog slechts drie overgebleven Oranjerieen in Nederland uit de 18e eeuw. Ook de oudste duiventoren van Nederland uit 1590 staat weer te pronken op het landgoed. Maar een landgoed is geen volwaardig landgoed zonder de karakteristieke parkachtige structuur met kronkelende lanen, beken en zichtlijnen. In 2018 is een start gemaakt met fase I van de “groene restauratie”. In 2020 is fase II afgerond. Daarin is vooral aandacht besteed aan de oorspronkelijke structuur van het 26 hectare tellende groene erfgoed.

Deze historische Orangerie uit de 18e eeuw is in 2020 en 2021 gerestaureerd. In 18e eeuw werd het landhuis bewoond door Jonkheer Gevers. De op het zuiden gebouwde Orangerie met een grote raampartij was toen de plek waar men de exotische potplanten in de winter naar binnen bracht. Vanaf de 20e eeuw was deze locatie het vaste honk van de vrijwilligers die helpen bij alle tuinwerkzaamheden van dit prachtige landgoed. Deze vaste kern vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Te Werve dragen nog dagelijks bij aan het onderhoud van al het groen en hebben hun onderkomen gekregen in het Koetshuis.

De Orangerie maakt deel uit van buitenplaats Landgoed Te Werve in Rijswijk. De op rechthoekige grondslag gebouwde bakstenen Orangerie dateert uit 1750 met een 19de-eeuws aanzien. In de verkoopakte uit 1807 wordt de Orangerie genoemd. Het pand bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De renovatie is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en het Prins Bernard Cultuurfonds. De Orangerie is aangemerkt als Rijksmonument.

De Orangerie wordt nu gebruikt als privé vergaderplek.

Monumentale erfgoedlocatie met karakter en eigentijdse inrichting

Zeer duurzaam en 100% CO2 neutraal!

Bevlogen team met passie voor het vak