6 efficiënte brainstormtechnieken - Te Werve
  • Privé vergaderplek

    Midden in het groen

  • Privé vergaderplek

    Midden in het groen

  • Privé vergaderplek

    Midden in het groen

6 efficiënte brainstormtechnieken die jou en je team verder helpen

Heeft jouw team even geen inspiratie? Of zien jullie juist door de bomen het bos niet meer? Met een brainstormsessie brengen jij en je collega’s jullie creatieve brein weer helemaal in de juiste flow. Door brainstormtechnieken te gebruiken, schud je nieuwe ideeën zo uit je mouw en kun je ze daarna meteen op een rijtje zetten. Welke brainstormtechniek je ook kiest, geef jezelf de ruimte om vrijuit te denken. Het kan niet gek genoeg en foute ideeën bestaan niet. Ga buiten je comfortzone. Daarna begint het afstrepen en maak je de plannen concreter. Probeer het eens!

1. Brainsketching
Geen zin om met woorden te werken? Zoals de naam al doet vermoeden… hier ga je tekenen! Door het visualiseren van je ideeën, trigger je een andere manier van denken. En nee, je hoeft hier echt geen kunstenaar voor te zijn. Je tekent je ideeën, die tekeningen geef je weer door en vul je aan, net zo lang tot je ieders tekeningen hebt bekeken. Dan is het tijd om de ideeën te bespreken en kunnen jullie de eerste knopen doorhakken.

2. Brainwriting
Brainwriting is de ideale techniek als je wilt ‘brainstormen in stilte’. In plaats van alle ideeën door de ruimte te roepen, schrijft iedereen zijn/haar ideeën op papier. Na een paar minuten geef je deze door aan de persoon naast je. Die leest jouw ideeën, krijgt een dosis nieuwe inspiratie en schrijft de nieuwe ideeën er weer onder. Doe dit net zo lang tot je het blaadje waarop je begonnen bent weer terug hebt. Hartstikke handig als je niet zo hard kan schreeuwen als de rest van je collega’s en ook een stuk minder chaotisch.

3. Mindmapping
Soms is het eerste idee dat met de groep wordt gedeeld niet het juiste idee, maar leidt het wel tot drie betere ideeën. Bij deze techniek begint de groep met één idee en trekt dan lijnen die subideeën met het eerste idee verbinden. Mindmapping is een visuele manier om brainstorms te benaderen en kan nuttig zijn voor wie visueel denkt.

💡 TIP: verander van omgeving
Wanneer je samen met je team allemaal in dezelfde ruimte bent voor een brainstorm, kan een plek buiten de deur, op een unieke locatie, of zelfs een zaaltje op een andere verdieping in het gebouw helpen om nieuwe ideeën te laten stromen. Fysieke ruimte speelt namelijk een grote rol in hoe je collega’s werken, denken en zich voelen. Wanneer je voortdurend samen in dezelfde ruimte en met dezelfde groep mensen brainstormt, kunnen de brainstormsessies repetitief en weinig inspirerend aanvoelen. De verandering van omgeving die een gloednieuwe ruimte biedt, zelfs voor

4. Six thinking hats
Deze techniek is een handige methode om je idee vanuit meerdere perspectieven te bekijken en de realiteit ervan onder ogen te zijn. Zo kun je een idee vanuit meerdere ‘hoeden’ bespreken, waaronder: overzichtelijk, emotioneel, kritisch, creatief, optimistisch en informatief. Je gaat de discussie aan met je collega’s. Iedereen krijgt een gekleurd hoedje op – of je doet alsof – en elke hoed representeert een eigen perspectief. Je kunt natuurlijk de zes bestaande hoeden opzoeken, maar je kunt ook zelf iets bedenken.

5. ABC brainstorming
De ABC-methode is een brainstormmethode waarmee je in korte tijd een hele reeks van mogelijke oplossingen opsomt. Je vertrekt vanuit een startzin waar je een concrete vraag stelt. Deelnemers noteren in kleine groepjes het hele alfabet en zoeken per letter een antwoord op de startvraag. Uit deze lijst haalt je de beste of meest originele ideeën. Dus ben je aan het brainstormen over hoe je een grote doelgroep bereikt? Dan staat de ‘A’ misschien wel voor ‘aantrekkingskracht’. Zo ga je door tot je het hele alfabet langs bent geweest. Je kunt er zelfs een wedstrijdje van maken. Met deze techniek denk je sneller out-of-the-box en verrijk je meteen je woordenschat.

 

6. Alter ego
Altijd al door het leven willen gaan als je idool of in de huid willen kruipen van je favoriete superheld? In deze brainstormtechniek kun je het zo gek niet bedenken. Hoe zou Spiderman ‘de logistieke processen’ naar een hoger niveau tillen? En wat zou Ariana Grande doen in deze situatie? Je kunt kiezen voor een karakter wiens kwaliteiten perfect matchen met het onderwerp, of juist voor iemand die er geen kaas van gegeten heeft.

Meer weten?
Wil je een creatieve brainstorm ervaren op een van onze locaties midden in het groen? Wat denk je van de Orangerie op landgoed Te Werve of het Koetshuis van Hooge Vuursche? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Rustig gelegen op een besloten landgoed van 26 hectare vlakbij Den Haag

Gratis parkeren op eigen terrein en dichtbij snelwegen

De lunch is een feesttje!